Αντίπαρος

Η Αντίπαρος είναι ένα νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, μαγεύει τους ανθρώπους που το επισκέπτονται από την πρώτη στιγμή.
Με τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια γεμάτα από βοκαμβίλιες , τις χρυσαφένιες παραλίες και τους φιλόξενους κατοίκους, κάνει τις διακοπές αξέχαστες. Ένα νησί που συνδυάζει την ηρεμία και την χαλάρωση, την απλότητα με την πολυτέλεια, την νυχτερινή ζωή, τα παραδοσιακά ταβερνάκια και τα εξαιρετικά εστιατόρια που περιμένουν για να προσφέρουν το ποιοτικό φαγητό τους και τα δροσερά ποτά τους.
Ένα στολίδι στο Αιγαίο που σίγουρα δεν θα μετανιώσεις αν το επισκεφτείς.

Η Αντίπαρος περιβάλλεται από πολλά μικρά νησιά. Προς Βορρά εντοπίζονται ο Κάβουρας (Πάνω Φηρό), το Διπλό (Κάτω Φηρό) καθώς και οι βράχοι Κόκκινος Τούρλος και Μαύρος Τούρλος. Στη Βορινή είσοδο του στενού βρίσκεται το Γαϊδουρονήσι (Ν. Όρος), ο Σάλιαγκος και τα Μουρντάρια (Ρεματονήσι). Σημειώνεται ότι το τελευταίο αποτελεί ιδιοκτησία Γουλανδρή. Νοτιότερα συναντώνται τα Παντερονήσια, πέντε σε αριθμό και αποτελούνται από τα νησιά Τουρνά, Πρόζα, Γλαρόμπι, Τηγάνι και Παντερονήσι ή Νησί του Σίμου. Νοτιοδυτικά της Νήσου Αντιπάρου εντοπίζονται τα δύο μεγαλύτερα από τα γειτονικά νησιά το Δεσποτικό και το Στρογγυλό. Ανάμεσα στην Αντίπαρο και το Δεσποτικό βρίσκεται το Τσιμιντήρι. Εκτός από τα Μπουρντάρια, τα υπόλοιπα νησιά είναι ακατοίκητα και κάποια χρησιμοποιούνται σαν βοσκότοποι. Τέλος, μερικά από αυτά θεωρούνται υψίστης αρχαιολογικής σημασίας, όπως το Δεσποτικό, ο Σάλιαγκος και το Τσιμιντήρι.
Διοργανώστε την ημερήσια εκδρομή σας γύρω από το νησί και επισκεφτείτε κάποια από αυτά.
https://captainbenantiparos.com

Στην Αντίπαρο θα φθάσετε μέσω Πάρου. Η Πάρος συνδέεται  με την Αθήνα με αεροπλάνο και με τον Πειραιά, την Ραφήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τις Σποράδες, τα  Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία. Η πρόσβαση από την Πάρο είναι εύκολη, 30 λεπτά διαδρομή με το καραβάκι από την Παροικιά και 6 λεπτά με το οχηματαγωγό από την Πούντα.

Μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Αντιπάρου είναι η Ψαραλυκή, ο Άγιος Σπυρίδωνας (ιδανική για παιδιά), ο Θεολόγος, ο Αη Γιώργης, τα Γλυφά, η Παναγιά, το Σιφνέικο, ο Σωρός, το Απάντημα και τα Λειβάδια.

https://antiparos.gr/el/episkeptes/thalassa/paralies.html

Αξιοθέατα.
Ενδιαφέρουσες τοποθεσίες εντός και εκτός του χωριού :
* Το Κάστρο
Το Ενετικό Κάστρο βρίσκεται χτισμένο μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Αντιπάρου. Οικοδομήθηκε στις αρχές του 1440, για να στεγάσει τους κατοίκους και να τους προστατέψει από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Το Κάστρο ήταν αρχικά ένα τετράγωνο κτίσμα αποτελούμενο από περιμετρικές κατοικίες με εσωτερική αυλή και ένα κυκλικό πύργο στο κέντρο. Οι εξωτερικοί τοίχοι των κατοικιών σχηματίζουν το τείχος του. Στη θέση του κεντρικού πύργου που λειτουργούσε ως τελευταίο καταφύγιο ή ως κατοικία του τοπικού άρχοντα, έχει απομείνει μόνο ή βάση του. Η μοναδική είσοδος του Κάστρου βρίσκεται δίπλα από τη Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου.

https://antiparos.gr/el/episkeptes/aksiotheata/kastro.html

* Το Λαογραφικό Μουσείο της Αντιπάρου

Στο παλιό κάστρο της Αντιπάρου θα βρείτε τη Λαογραφική Συλλογή της Κοινοτικής Επιχείρησης Αντιπάρου στην οποία υπάρχουν παλαιά αντικείμενα, δείγματα από κυκλαδικά ειδώλια, παραδοσιακές στολές της Αντιπάρου και φωτογραφικό υλικό από την ανασκαφή του Δεσποτικού.

* Το Σπήλαιο

(Το Σπήλαιο της Αντιπάρου είναι από τα πιο όμορφα και σημαντικά παγκοσμίως, γνωστό από την αρχαιότητα, με τους μαγευτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που κοσμούν το εσωτερικό του εκατομμύρια χρόνια τώρα. Αυτό το θαύμα της φύσης με το μεγαλειώδες βάθος του, την χιλιόχρονη ιστορία του και τα εκατοντάδες σκαλιά μέσα στην γη, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από την πρώτη στιγμή. Ευρισκόμενο στο νότιο τμήμα του νησιού μόλις 8χιλ από την χώρα είναι το μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.
Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται με αυτοκίνητο ή με πούλμαν. Παλαιότερα η πρόσβαση γινόταν με γαϊδουράκια. Στην είσοδο του σπηλαίου συναντάμε το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του  Σπηλιώτη.

Εκεί θα βγάλετε κ τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες με την μαγική θέα του νησιού από ψηλά.

https://antiparos.gr/el/episkeptes/aksiotheata/spilaio.html

* Δεσποτικό

Απέναντι από τον οικισμό του Αγ. Γεωργίου, στο νότιο μέρος της Αντιπάρου, βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού .
Μετά από αρχαιολογικές έρευνες πολλών ετών  αναστηλώνεται μοναδικό Αρχαϊκό Ιερό αφιερωμένο στον Θεό Απόλλωνα ισάξιο της Δήλου, που χρονολογείτε από τον 7ο αιώνα πΧ και είναι πλέον επισκέψιμος.

Επίσης διαθέτει μοναδικές αμμώδεις παραλίες.
https://antiparos.gr/el/episkeptes/aksiotheata/despotiko-2.html

* Οι θαλάσσιες μαγευτικές σπηλιές της Αντιπάρου (όπως ο επιτάφιος κ.α) που μπορούν να εξερευνηθουν με τα καραβάκια που κάνουν ημερήσιες εκδρομές.

 


 

« of 2 »